Czy poprzez żywienie można wspierać walkę z rakiem u psów?
Nowotwór to nie tylko częsta diagnoza wśród ludzi, ale również wśród zwierząt. Wiele mówi się o przeciwutleniaczach, zdrowej diecie, jednak jakie znaczenie ma spożycie błonnika?
Od lat wiele się mówi na temat cukru, że powinno się jego wyeliminować ze zrównoważonej diety. Najnowsze badania naukowców pokazują, że w przypadku choroby nowotworowej szczególnie ważna w diecie jest zawartość jednego, specjalnego cukru. Mowa tutaj o arabinogalaktanie, który jest rozpuszczalnym błonnikiem, o budowie długiego łańcucha cukrowego. Można go znaleźć w roślinach i warzywach. Na ogół jest pozyskiwany z drzewa modrziowego. Poznajmy zatem jego korzyści dla organizmu:
- Ochrona ściany jelita
Działanie arabinogalaktanu polega na osiedlaniu się cząsteczek w jelitach i na powolnej fermentacji, na skutek której wytwarzane są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Octan, maślan i propionian to kluczowe kwasy tłuszczowe dla zdrowia okrężnicy. Maślan powoduje apoptozę komórek nowotworowych oraz spowolnienie wzrostu raka
2. Wsparcie bariery jelitowej
Naturalny arabinogalaktan można znaleźć w ścianach komórkowych, wspiera zdrowie okrężnicy, działając aktywacyjnie na układ odpornościowy. Odpowiada za promowanie wzrostu bakterii i odpowiada za zachowanie zdrowego poziomu mikroflory. Brak zdrowych bakterii w jelitach będzie niszczył śluzówkę jelita, powodował jego niszczenie, a nawet rozwój problemów immunologicznych.
Arabinogalaktan stymuluje układ odpornościowy i blokuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych po organizmie. Naturalne właściwości ochronne dbają o niszczenie zainfekowanych komórek np. bakteriami, wirusami, grzybami.
Aktywacja układu odpornościowego umożliwia tworzenie się zdrowego mikrobiomu, ponadto pomaga zwalczać alergie, choroby autoimmunologiczne, infekcje ucha oraz infekcje bakteryjne i wirusowe.
Naturalnymi źródłami arabinogalaktanu są: marchew, kokos, gruszka i kukurydza.