O nas

VitalPet to linia należąca do firmy ONESANO S.A. z siedzibą w Chorzowie. Realizujemy projekty badawczo-rozwojowe z obszaru żywienia zwierząt. Od lat prowadzimy projekty badawcze we współpracy z renomowanymi ośrodkami naukowymi w Polsce, takimi jak Uniwersytety Przyrodnicze we Wrocławiu, Poznaniu i Lublinie, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Państwowy Inspektorat Weterynaryjny w Puławach, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Nasze innowacyjne mieszanki paszowe dla zwierząt cieszą się coraz większą popularnością zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Dzięki nim wspieramy poprawę zdrowia i kondycji zwierząt oraz pomagamy hodowcom osiągać doskonałe wyniki sportowe i hodowlane.

Drożdże Yarrowia Lipolytica

Innowacyjna technologia

ONESANO S.A., właściciel linii VitalPet, jako pionier na skalę światową wprowadził innowacyjną technologię hodowli i produkcji drożdży paszowych opartych na wyjątkowym szczepie Yarrowia lipolytica A-101, wykorzystując naturalne surowce. Szczep ten wyróżnia się zdolnością do przetwarzania nietypowych źródeł węgla, produkcji kwasów organicznych, witamin oraz substancji bioaktywnych. Drożdże paszowe Yarrowia lipolytica powstałe na bazie tłuszczy stanowią doskonałe źródło białka o optymalnym składzie aminokwasowym, witamin z grupy B, mikro- i makroelementów w formie łatwo przyswajalnej dla organizmu. Dodatkowo zawierają substancje czynne, takie jak selenometionina, selenocysteina, alfaketoglutoran, jabłczan cytruliny oraz kwas kynureninowy.

Unikatowy skład

Białko drożdży Yarrowia lipolytica jest niezwykle wartościowe ze względu na wysoką zawartość lizyny, kluczowego aminokwasu niezbędnego dla zbilansowanej diety zwierząt. Ponadto, ich profil aminokwasowy wyróżnia się wysoką zawartością fenyloalaniny, waliny, tryptofanu i izoleucyny. Dodatkowo, białko pochodzące z tych drożdży charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną, wynoszącą 80%.

Wysoka strawność

W profilu lipidowym drożdży Yarrowia lipolytica warto zwrócić uwagę na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 91,79%, z czego 57,68% to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 34,11% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcz drożdży Yarrowia lipolytica zawiera około 28% kwasu linolowego, natomiast zawartość kwasu α-linolenowego z grupy omega–3 w tych drożdżach kształtuje się w granicy około 10% ogólnej ilości kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się lepszą strawnością niż nasycone kwasy tłuszczowe. Wynika to z większej zdolności takich kwasów do tworzenia miceli, dzięki czemu łatwiej ulegają absorpcji w przewodzie pokarmowym.

Produkty bogate w witaminy

Witaminy z grupy B są niezbędne dla zdrowia młodych zwierząt. Drożdże Yarrowia lipolytica wyróżniają się bogactwem tych składników. Posiadają wysoką zawartość witamin B1, B2, biotyny, kwasu foliowego, kwasu nikotynowego, choliny i niacyny.

Pobudzenie rozwoju prawidłowej flory jelit

Drożdże te spełniają również rolę doskonałego prebiotyku ze względu na wysoką zawartość glukanu i mannanu w ścianie komórkowej, co skutkuje powinowactwem do specyficznych adhezyn bakteryjnych. Działanie prebiotyczne drożdży Yarrowia lipolytica jest szczególnie przydatne w diecie, gdy zwierzęta borykają się z wyzwaniami po odsadzeniu, stresem, biegunkami.

Witaminy z grupy B są niezbędne dla zdrowia młodych zwierząt. Drożdże Yarrowia lipolytica wyróżniają się bogactwem tych składników. Posiadają wysoką zawartość witamin B1, B2, biotyny, kwasu foliowego, kwasu nikotynowego, choliny i niacyny.

Wzmocnienie układu odpornościowego

Drożdże Yarrowia lipolytica mogą również stymulować system immunologiczny organizmu. Związane jest to z obecnością w ich ścianie komórkowej glukanów, które są związkami stymulującymi odpowiedź układu siateczkowo-śródbłonkowego. Beta-glukan drożdżowy jest modulatorem immunologicznej odpowiedzi zarówno komórkowej jak i humoralnej organizmu.

Estry kwasów tłuszczowych

Inteligentna molekuła – przedłużone działanie w organizmie

Estry kwasów tłuszczowych są naturalne, bezpieczne, odpowiednio skoncentrowane, o wysokiej bioretencji, co gwarantuje najwyższą skuteczność działania i zapobiega przedwczesnemu wydalaniu z organizmu. Tradycyjne kwasy tłuszczowe 3,6 w postaci trójglicerydów zużywają się szybciej w porównaniu do kwasów tłuszczowych omega 3, 6 w postaci estrów, których wysokie stężenie w osoczu jest osiągane około 12 godziny po podaniu.

Wysoka ochrona przed utlenianiem

Technologia opracowana przez onesano S.A. wyposażona jest w system 4-stopniowego oczyszczania produktu, co pozwala na usunięcie wszelkich niekorzystnych substancji mogących pozostawać w olejach podczas ich metod produkcji, takich jak pozostałości pestycydów, cyjanogenów, dioksyn, metali ciężkich, zanieczyszczeń mikrobiologicznych czy glicerolu. Wyjątkową cechą naszej instalacji technologicznej jest prowadzenie procesu w całości pod tzw. „poduszką azotową”, znaczy to, że na żadnym etapie produkcji produkt nie ma styczności z tlenem atmosferycznym. Produkt trafiając do opakowań ostatecznych – ciemnych, szklanych butelek jest również nasycany azotem. Zastosowanie azotu jako przeciwutleniacza w postaci poduszki powietrznej gwarantuje wyjątkową odporność na zmiany oksydacyjne powodujące szereg niekorzystnych zmian smakowych i zapachowych. Nasz produkt zawiera również naturalny przeciwutleniacz – witaminę E, która dodatkowo zabezpiecza produkt przez oksydacją. Bez osłony przeciwutleniającej nawet optymalnie dobrane prozdrowotne dawki kwasów omega-3 mogłyby przynieść szkodę zamiast spodziewanych korzyści.

100% izomerów CIS

Preparaty na bazie estrów etylowych kwasów tłuszczowych występują w 100% w formie prozdrowotnych izomerów CIS. Wiadomo, że duża liczba wiązań podwójnych znacznie przyśpiesza tempo oksydacji tych kwasów. Spożywanie tłuszczów, które uległy już stopniowemu utlenieniu, nie tylko nie przynosi odpowiednich korzyści zdrowotnych, ale może stać się przyczyną wielu groźnych chorób. Cały proces produkcji naszych estrów jest monitorowany pod względem jakości, począwszy od przyjęcia olejów po proces pakowania produktu gotowego.