Produkty, których bezwzględnie nie możesz podawać swojemu psu
Większość psów to prawdziwe łasuchy, które pożądliwie patrzą na jedzenie spożywane przez człowieka. Niestety, istnieje dość długa lista produktów, które są dla tych zwierząt szkodliwe, a nawet trujące. Bezwzględnie należy zadbać o to, by nie znalazły się one w miejsce dostępnym dla psa.
Rodzynki
Rodzynki to przekąska zawierająca toksyny, które u psów mogą wywołać niewydolność nerek i uszkodzić wątrobę. Toksyczna dawka wynosi 11,5 grama rodzynek na kilogram masy ciała zwierzęcia.
Winogrona
Winogrona, podobnie jak rodzynki, mogą wywołać niewydolność nerek. Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się po około 6 godzinach od ich zjedzenia. Pies jest wówczas apatyczny, boli go brzuch, wymiotuje i ma biegunkę. Dalsze objawy dotyczą wstrzymania oddawania moczu i pojawiają się po 24-72 godzinach. To dowód na ostrą niewydolność nerek. W skrajnych przypadkach może to doprowadzić do śmierci zwierzęcia.
Czosnek
Czosnek zawiera toksyczną substancję – tiosiarczan sodu, która może doprowadzić do rozpadu krwinek czerwonych i anemii. Należy pamiętać, że każda forma czosnku: świeża, smażona, gotowana czy pieczona, jest dla psa niebezpieczna.
Cebula
Cebula raczej nie jest warzywem, które chętnie jedzą psy. I bardzo dobrze, ponieważ w swoim składzie zawiera ona tiosiarczan sodu. Ta toksyczna dla psów substancja spowodować może anemię, rozpad krwinek czerwonych, a także zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Groźna dawka cebuli dla psa, który waży 10 kilogramów, wynosi zaledwie 50 gramów. Po ugotowaniu warzywo to nadal jest dla zwierzęcia niezwykle groźne. Zatrucie tiosiarczanem sodu często przebiega bezobjawowo, jeżeli pies je małe dawki cebuli lub czosnku. Wówczas zatrucie jest widoczne w badaniu laboratoryjnym krwi za sprawą delikatnej anemii.
Czekolada
Czekolada w swoim składzie zawiera teobrominę. To związek chemiczny występujący naturalnie z ziarnach kakao. O ile ludzki organizm rozkłada go bez komplikacji, o tyle zwierzę ma z tym duży problem, a jego metabolizowanie zająć może nawet kilkadziesiąt godzin. Niewielka ilość czekolady doprowadzi psa do biegunki. Zjedzenie dużej ilości wywołać może nawet atak serca. Proporcje w dużej mierze zależą od masy psa. Przyjmuje się, że zjedzenie 90-250 mg teobrominy na kilogram masy psa stanowi dawkę śmiertelną. Tylko jednak tabliczka gorzkiej czekolady zawiera od 450 do nawet 1600 mg teobrominy, jest więc w stanie zabić niewielkiego psa.
Awokado
Awokado w swoim składzie zawiera persin czyli grzybobójczą toksynę. Jest ona neutralna dla ludzi, natomiast u zwierząt uszkadzać może mięsień sercowy. Zjedzenie tego owocu wywołać może wymioty, biegunkę, powodować zapalenie gruczołu mlekowego, zaburzenia krążenia i oddychania. Psy są dość na nią odporne, ale w tym przypadku wszystko zależeć może od osobniczych predyspozycji, a więc nie wolno ryzykować.
Orzechy makadamia
Inne rodzaje orzechów podane od czasu do czasu w minimalnych ilościach nie zatrują psa. Wyjątkiem są orzechy makadamia. Ich skład wywołuje u psów silne zatrucie, którego objawy to wymioty, drgawki, osłabienie, hipotermia. Już 2 gramy na kilogram masy ciała mają działanie toksyczne.
Ludzkie leki
Ludzkie leki i suplementy są bardzo niebezpieczne dla zwierząt i z pewnością nie należy podawać ich bez konsultacji z weterynarzem. Witaminy zawierające w składzie żelazo, mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby i układu pokarmowego. Zatrucie różnego rodzaju lekami, takimi jak przeciwbólowy paracetamol, to niestety nadal przyczyna śmierci wielu psów.